Nyanlända asylsökande kommer till flyktingmottagningen i Torneå. De har just varit hos polisen och registrerat sig efter att ha korsat gränsen från Haparanda i Sverige. Mottagningen har jouröppet dygnet runt. Foto: Thella Johnson/ Sveriges Radio
Nyanlända asylsökande kommer till flyktingmottagningen i Torneå. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.

Flyktingarna promenerade över gränsen till Finland

1:51 min

Generalstrejken i Finland försvårar resandet för flyktingarna på väg till Finland. Tillfälliga boenden har därför upprättats i Torneå, i väntan på fler extrabussar.

– Det var en svår resa, berättar Looma, som rest med sin man och tre barn från Irak.

– Ungern var väldigt illa, jag bad om blöjor till mitt barn men polisen skrek bara "vi bryr oss inte", fortsätter hon.

Resan från Irak till Torneå har varit tuff, berättar Looma. Hennes man blev fängslad sex dagar i Ungern.

De är på väg till Helsingfors, men har mellanlandat i Haparanda, där P4 Norrbotten träffade henne på Haparanda resecentrum.

Hundratals flyktingar har passerat i Haparanda även idag, på väg mot Finland. Samtidigt är det massiva protestaktioner idag mot regeringens sparpaket - bland annat strejkar kollektivtrafiken. Det innebär att många flyktingar har promenerat i regnet över gränsen till Torneå.

– Det går inga bussar eller tåg just nu, berättar Päivi Pyrjäs, som jobbar på Röda Korset i Finland.

Tillfälliga boenden har därför upprättats, eftersom det inte finns nog med platser på de insatta bussarna som kommer till Torneå mot kvällen, eftersom kollektivtrafiken inte går.

– Vi har 240 platser, vi kan få det till 500, säger Päivi Pyrjäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista