Demonstration i Torneå mot att Finland tar emot flyktingar. Foto Marcus Nilsson / Sveriges Radio.
Demonstration i Torneå mot att Finland tar emot flyktingar. Foto Marcus Nilsson / Sveriges Radio.

Flyktingar kände sig hotade och vände tillbaka till Luleå

2:01 min

Drygt 20 av de omkring 1 000 asylsökande, som korsade gränsen vid Haparanda-Torneå igår, återvände till Luleå eftersom de kände sig hotade av den invandrarfientliga stämningen och demonstrationerna som mötte dem i Torneå och Kemi.

Hundratals invandringsfientliga demonstranter bildade igår en mänsklig mur på den finska sidan av gränsen mellan Haparanda och Torneå.

"Stäng gränserna" var deras budskap.

De flyktingar som återvände till Luleå upplevde stämningen i gränsområdet som hotfull.

– De kände sig hotade och var rädda helt enkelt,säger Inger Asplund som jobbar för Svenska Kyrkan i Luleå och som volontär i det nätverk som stöder flyktingar.

Volontärnätverket i Luleå fick under lördagskvällen fram sovplatser till flyktingarna och skjutsade några av dem till Migrationsverket Boden, där de ville söka asyl.

Uppdatering:

De flyktingar, som igår kväll (lördag) återvände till Luleå, har de bestämt sig för att söka asyl i Sverige, säger Pernilla Thorell i nätverket med flyktingstödjare.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista