Öringar som leker i Hartijoki
1 av 2
Öringar som leker i Hartijoki.
Kjell Nilsson på span efter öringar i Hartijoki.
2 av 2
Kjell Nilsson på span efter öringar i Hartijoki. Foto: David Zimmer

Lyckat fiskeprojekt ger eko

"Känns bäst att återskapa det naturliga"
1:55 min

Den lilla bäcken Hartijoki strax utanför Nilivaara har gett eko i fiskesverige. Ett framgångsrikt restaureringsprojekt för att få tillbaka den havsvandrande öringen har blivit så framgångsrikt att mångas blickar nu riktas mot den så kallade "Hartijokimetoden".

Det är en strålande fin höstdag i sin fulla prakt när P4 Norrbotten hälsar på vid den lilla bäcken strax utanför Nilivaara. Bäcken är inte stor, bara några meter bred men mitt i strömfåran ser vi direkt en öringshona på 4-5 kilo som håller på att göra i ordning en lek grop. 

– Det är kul att se att det fungerar. Vi gjorde i ordning de här lekplatserna i början av 90-talet, säger Kjell Nilsson en av initiativtagarna till projektet

Den metod man använt sig av för att få lilla Hartijoki att återigen blomstra med öring är helt enkelt att för hand gräva fram det lekgrus som försvunnit ner i marken på grund av flottningen, istället för att köra dit maskiner med nytt lekgrus.

På så sätt kan man ta tillvara det bindemedel som finns naturligt och som gör att gruset ligger kvar på botten och fiskäggen inte flyter iväg, berättar Kjell Nilsson.

– Vi hade inte fått samma goda resultat om vi kört hit nytt lekgrus. Det är jag helt säker på. Kör man på nytt lekgrus som är taget från land saknas det här viktiga bindemedlet och det gör att de nya lekbottnarna inte står emot vårfloden tillexempel, säger han.

Resultatet av restaureringsprojektet i Hartijoki talar också för sig själv, menar han.

– Innan vi började med det här hade vi en öring unge per 100m2 och två större. Idag är medeltätheten 80 årsungar och 40 äldre per 100m2, säger Kjell Nilsson.

Hartijoki som tidigare var i princip död efter arvet från flottningen är numera en barnkammare för den havsvandrande öringen och därför har projektet som startades av ett gäng sportfiksentusiaster i Nilivaara nu gett eko i fiskesverige.

Flera länsstyrelser vill nu göra precis som man gjort i Nilivaara.

– Det har gett stort eko. De flesta länsstyrelser som vi varit i kontakt med tycker det här är en bra metod och det är fler och fler som beställer verktyg för att göra det här själv, säger Mikael Nilsson som också varit med att utveckla metoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".