Gällivare kyrka. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Gällivare kyrka. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.

Gällivare utmanar övriga Norrbotten

2:02 min

Det är inte bara vi på Sveriges Radio som driver kampanjen och riksinsamlingen till Världens barn. I Gällivare har Företagsbolaget med 250 företag under sina vingar gått ut och frågat sina medlemmar hur de kan bidra i insamlingen.

Tord Eriksson som är verksamhetschef på Företagsbolaget berättar att det händer mycket i Gällivare just nu. Företagen bidrar både med gåvor och pengar. Det anordnas auktioner och loppisar, och det anordnas ett stort internationellt event nästa helg.

Företagsbolaget som är företagarnas lokala organisation i Gällivare har också kontaktat alla sina 250 medlemsföretag, för att få de delaktiga i kampoanjen. Men flera företag har också själva hört av sig och vill göra något.

-- Vi har möjlighet att påverka och då ska vi göra det. 60 miljoner människor är på flykt. Hälften av de är barn. Så vi gör det här för barnen. Vi vill vara solidariska, säger Tord Eriksson.

Han tror inte att man riktigt kan förstå omfattningen av det som nu händer.

-- Vi förstår vidden av det här först om 10 år. Vi vinner så mycket mer än vi har att förlora på att hjälpa till och ta emot de som behöver vår hjälp.

Han har själv jobbat på Arbetsförmedlingen med nyanlända, så frågor som rör utsatta människor har alltid legat honom varmt om hjärtat.

Avslutningsvis så utmanar Tord Eriksson övriga kommuner och företag i Norrbotten att göra samma sak som i Gällivare.

– Målsättningen är att vi ska bli etta i Norrbotten, men det viktiga är att så många som möjligt med på det här tåget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista