Skolan i Klöverträsk. Foto: Jonas Lundberg
1 av 2
Skolan i Klöverträsk. Foto: Jonas Lundberg
Skolan i Klöverträsk. Foto: Jonas Lundberg
2 av 2
Skolan i Klöverträsk. Foto: Jonas Lundberg

Upprörda känslor när byaskolor hotas

1:34 min

Flera skolor inom luleå kommun hotas av nedläggning sen kommunen igår presenterat ett förslag till ny skolstruktur. Skolan i Klöverträsk är en av de skolor som hotas.

I förslaget som presenterades i går ska Klöverträskskolan läggas ner och det ogillas av föräldern Jonas Lundberg som har två barn i skolan.

- Det känns sorgligt och man är ledsen och irriterad. Jag tycker att man sparkar undan benen för en by som Klöverträsk.

Förslaget till ny skolstruktur i Luleå kommun innebär omflyttningar av elever, att skolor stängs men också att nya skolor ska byggas.

Den främsta anledningen till omorganisationen är att kunna förse skolan med behöriga lärare – och det ska göras genom att skolorna blir större. Det handlar inte om att spara pengar, säger Carina Sammeli, ordförande i barn och utbildningsnämnden.

- Nej, vi sparar inga pengar med förslaget. 

Med en så omfattande ändring av skolorganisationen så räknar tjänstemän och politiker med att det kommer att komma reaktioner från föräldrar och andra berörda. Något som de också välkomnar.

- Jag hoppas att det kommer reaktioner och att föräldrarna är engagerade och aktiva, säger Carina Sammeli.

Och enligt Jonas Lundberg från Klöverträsk lär det bli reaktioner i hans by och byarna omkring – för skolan är viktig. 

- Vi vill försöka få politikerna att förstå vad de gör när de lägger ner skolan i en by som Klöverträsk. Vi ska börja bygga lägenheter i byn med ideella krafter. Det gör vi på lördag men det kunde ha känts roligare, säger Jonas Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista