Veckans färsking vecka 40: Moivi. Foto: Privat.
Veckans färsking vecka 40: Moivi. Foto: Privat.
Veckans färsking vecka 40 2015

Möten och kontraster i Moivis musik

Den samiska jojken möter spelmanstraditionen när artister från Kiruna och Österlen skapar musik ihop. Veckans färsking sticker ut och är ständigt i rörelse.

Har du en ny låt på gång? Vill du vara Veckans färsking i P4 Norrbotten? Hör av dig till oss!

Johanna Sevä från Kiruna och Love Kjellson från Österlen. Så långt norr & söderut man nästa kommer i Sverige möts i Moivi. I Moivi möts också den moderna musiken med två av Sveriges musiktraditioner - den samiska jojken och violin/spelmanstraditionen. 

I Moivis musik och i låten Eallin Eallat är känslan i centrum – att förmedla samt att ge utrymme för lyssnarens känslor. Detta i ett meditativt musiklandskap som är långt ifrån den popmusik som bygger på vers-refräng och stick som vi är mer vana vid i radiosammanhang. Texterna spänner mellan beskrivningar av historiska händelser till reflektion över dagens samhälle och olika våra olika livsval.

Vad betyder du Moivi? Jo – kaos och oordning. Men det som kan upplevas som närmast dessa ord i musik är närmare det obestämda. Att lyssna till Moivi blir aldrig tråkigt, följer inte mönster som du är van vid och är likt nomaden ständigt i rörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista