Skellefteåjubel mot Luleå
Skellefteåjubel mot Luleå. Foto: TT Nyhetsbyrån

Luleå kom tillbaka men förlorade igen

2:29 min

Luleå Hockey var åter numret mindre än Skellefteå i det andra SHL-derbyt på två dagar. Ändå blev det en dramatisk avslutning.

I två perioder handlade det bara om Skellefteå. I den tredje kom Luleå igen starkt och var nära att kvittera.

Skellefteås förstaperiod var bland det svettigaste som skådats i Skellefteå Kraft Arena. Laget tryckte gasen i botten direkt efter matchens första nedsläpp och satte Luleå under en våldsam press hela perioden igenom. Luleå hängde inte alls hängde med i svängarna men kom undan med blotta förskräckelsen och bara ett baklängesmål.

Kvällen innan hade Norrbottenslaget satsat på att spela fysiskt på sin hemmais, nu var Skellefteåspelarna för kvicka och rörliga för den taktiken.

Säsongen har börjat lysande för Skellefteåforwarden John Norman som är poängmässigt bäst i laget. Efter 6.03 utökade han den poängskörden genom att spela fram Patrik Zackrisson till målläge och 1-0. Mitt under ett Luleåbyte vände Skellefteå spelet och Norman kunde passa bakåt till Zackrisson som sköt direkt.

Skellefteås överlägsenhet framgick klart av skottstatistiken i den första perioden: 15-1 till hemmalaget. Luleås enda skott kom i slutet av perioden.

På samma sätt fortsatte det i den andra perioden. Skellefteå dominerade totalt och gick ifrån till 3-0 efter mål av Janne Pesonen och Patrik Zackrisson ännu en gång. Ytterligare en puck var i nät bakom Daniel Larsson i Luleåmålet men dömdes bort för att kaptenen Jimmie Ericsson gått för hårt åt Luleåmålvakten.

I stället kunde Johan Harju reducera till 3-1 efter 13.27. Det var faktiskt Luleås första riktiga anfall i matchen. Skellefteådominansen var total och det enda som inte riktigt fungerade för hemmalaget var spelet i numerärt överläge. Sju Luleåutvisningar gav ingenting i målväg i utbyte för hemmalaget.

Luleå kom ut som ett nytt lag till den sista perioden. Man skapade tryck i Skellefteås zon och kunde reducera till 3-2 efter ännu ett mål från Johan Harjus klubba. Från total Skellefteådominans i början handlade slutet enbart om Luleå men hemmalaget klarade av att hålla undan och ta sin andra derbyseger på 24 timmar.

– Vi får kolla videon och se vad vi ska ändra för att se hur vi ska ta os ur det här, säger Daniel Larsson.


Skellefteå AIK-Luleå 3-2 (1-0, 2-1, 0-1)

Första perioden: 1-0 (6.03) Patrik Zackrisson (John Norman, Tim Heed).

Andra perioden: 2-0 (0.54) Janne Pesonen (Sebastian Aho, Patrik Zackrisson), 3-0 (4.35) Patrik Zackrisson (Niclas Burström, Janne Pesonen), 3-1 (13.27) Johan Harju (Toni Rajala, Peter Cehlarik).

Tredje perioden: 3-2 (2.55) Johan Harju (Anton Hedman, Lennart Petrell).

Skott: 35-20 (15-1, 14-5, 6-14).

Utv, Skellefteå AIK: 4x2. Luleå: 8x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping, och Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 5 871.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista