Luleå kommuns ledning visar tillsammans med Lulebo vilka planer som finns för bostadsbygget i Råneå. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
Luleå kommuns ledning visar tillsammans med Lulebo vilka planer som finns för bostadsbygget i Råneå. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Luleå kommun satsar på Råneå

1:49 min

Tio nya jobb, drygt 40 bostäder ska byggas - och minst 150 miljoner kronor ska Luleå kommun satsa i Råneå med omnejd.

– Det här ju det här vi hoppas på, att nu känner många att man vill flytta till Råneå, att äldre lämnar sina hus så barnfamiljer kan flytta in i husen. Så bostadsbyggandet är det enskilt viktigaste satsningen vi gör nu för att visa att vi har stor tro på Råneå med omland, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S).

Det byggs alltså nytt i Råneå - 31 lägenheter totalt. 12 av dem är hyresrätter och 19 är trygghetsboende för den som fyllt 70 år. Lulebo kommer också rusta upp gamla lägenheter, Luleå energi ska förstärka energinätet i Råneå och Råne älvdal, vattenkvalitén ska bli bättre och kommunen ska förstärka sitt integrationsarbete i Råneå med 11 nya tjänster när ett nytt boende för ensamkommande flyktingbarn öppnar i oktober.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström säger att det finns utmaningar - bland annat att få fler jobb till orten.

– Om vi nu från kommunen ser till att det byggs bostäder, hoppas vi att företagen också vågar satsa och investera så det kommer arbetstillfällen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista