Kerstin Jakobsson. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
1 av 3
Kerstin Jakobsson, läkare vid arbets och miljömedicin i Umeå ska utreda effekterna på de som druckit vattnet på Lulnäsudden. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
Folke Borgh, jurist på miljöprövningsenheten på Försvarsmakten. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
2 av 3
Folke Borgh, jurist på miljöprövningsenheten på Försvarsmakten. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
Lulnäsudden. Foto Eleonor Norgren / Sveriges Radio.
3 av 3
Rub: Ny vattentäkt måste ordnas till Lulnäset

Ny vattentäkt ska säkra bra vatten på Lulnäsudden

1:47 min

Vattnet på Lulnäsudden vid F21, strax utanför Luleå, innehåller så höga värden av perfluorerade ämnen att en ny vattentäkt måste ordnas till Lulnäset.

Anledningen till att det är för höga värden av PFAS i dricksvattnet är att flygflottiljen under många år använt ett brandsläckningsskum där ämnet ingår. Ämnet har sedan runnit ut i marken och sedan till ytvatten och grundvatten.

I augusti kom beskedet att de berörda inte skulle dricka vattnet, och en tank med dricksvattnet placerades i området. Nu har ytterligare prover tagits och de visar på att något måste göras, för att de boende ska få ett dricksvärden som håller sig inom de rekommendationsvärden som Livsmedelsverket har.

− Vi måste nu säkerställa acceptabel dricksvattentillförsel. På kort sikt handlar det om i vinter någon form av kontainerlösning, säger Folke Borgh på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

– På lång sikt måste vi ordna en ny vattentäkt och det komplicerade är att hitta en lösning. Men vi kommer att jobba på det under vintern.

Med de kunskaper som finns idag är de värden som finns på Lulnäsudden inte är farliga. Det säger Kerstin Jakobsson professor i Miljömedicin vid Göteborgs universitet.  Hon är också den som utreder hur de boende på Lulnäsudden eventuellt påverkas. Hon tycker inte att de berörda ska oroas.

− Nej, jag tycker inte att man som enskild ska oroas, men i nästa andetag säger jag att vi jobbar på att ta reda på mer för att kunna ge ett bättre besked.

Lyssna på klippet för att höra mer om dricksvattnet och Livsmedelsverkets rekommendationsvärden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista