Margot Dahlgren boende på Lulnäsudden
Margot Dahlgren boende på Lulnäsudden. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio

Studie ska visa om de påverkats av förorenat vatten

Forskare: Idag finns inget vetenskapligt underlag
1:33 min

De som har druckit av det förorenade vattnet på Lulnäsudden kommer nu att erbjudas att ingå i en studie för att ta reda på om de påverkats av de höga värdena av perfluorerade ämnen, PFAS, som hittats i dricksvattnet.

Studien kommer att ledas av arbets- och miljömedicin i Umeå och ett tiotal personer som druckit vattnet ska lämna ett blodprov. Deras värden ska sedan jämföras med värden från personer som druckit vatten som inte haft höga värden av PFAS, berättar Karl Forsell överläkare på Klinisk miljömedicin norr.

– Värdena som kommer fram från personerna på Lulnäset ska också jämföras med de från Ronneby. För idag finns inget vetenskapligt underlag för att göra en bedömning på en enskild person, säger Karl Forsell överläkare på Klinisk miljömedicin norr.

Kunskaperna om hur PFAS påverkar människan är små. Det är bara de senaste 10 åren som forskare på allvar börjat titta på ämnet.

För två år sedan blev det känt att en stor vattentäkt i Ronneby blivit påverkad av PFAS och 5 000 personer berördes – och för att få mer kunskaper kring hur ämnet påverkar människor har en omfattande studie startats där och de resultaten ska nu jämföras med de resultat man får i Luleå. 

Men trots att boende på Lulnäset uppmanats att inte dricka vattnet sedan i slutet av augusti så oroas inte Margot Dahlgren av uppgifterna att det finns farliga ämnen i vattnet.

– Nej, för oss verkar det inte vara någon fara. Vi har fått besked att vår brunn hade godkända värden. Men det är ju många andra som drabbats och för barnfamiljer är det ju jättejobbigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".