Kai Piippo, designchef, föreläste om hur vi kan tillvara på ljuset i länet. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
Kai Piippo, designchef, föreläste om hur vi kan tillvara på ljuset i länet. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Se ljuset i mörkret - och få fler turister till länet

1:33 min

Rätt belysning kan bidra till både ökad folkhälsa och jämställdhet - och istället för att klaga över mörkret borde vi göra det till en turistmagnet. Det framkom under länets första ljuskonferens i Piteå idag.

En av föreläsarna som vill se mer ljusturism i länet är designchefen Kai Piippo.

– Abisko turiststation är så vitt jag vet, den enda som marknadsför sig som en plats med ljusturism. Ljusturism skulle kunna finnas så mycket mer. Kom hit och upplev mörkret och tystnaden i skogen, hur spännande är inte det? Säger Kai Piippo.

Det är första gången som ljuskonferensen anordnas här i Norrbotten och tanken med dagen är att låta företag och kommuner i länet få veta mer om hur man kan arbeta med ljusdesign i offentliga miljöer. Kristin Hammarberg från LTU Business som står bakom konferensen säger att det här har varit efterfrågat.

– Det har varit ett jättestort sug efter kunskap, men också ett stort intresse från södra Sverige, från företag som vill komma och visa upp sig. Och det finns en brist på aktörer här uppe och många där nere, så det har varit ett hål som vi kunde fylla, säger hon.

Ljusdesign i offentliga miljöer kan, förutom skapa en allmänt trevligare miljö - också göra att människor känner sig tryggare och vågar gå ut mer, säger ljusarkitekten Kajsa Sperling som också föreläste under dagen.

– Ljuset möjliggör ju att man kan röra sig ute dygnets alla timmar och att ingen stannar hemma på grund av att någon tycker att det känns obehagligt att röra sig ute när det är mörkt ute. Så det viktiga är ju att kommunerna känner till vad det är som avgör om en plats upplevs som trygg eller otrygg. Så det gäller att man har kunskap kring det så man inte satsar på helt fel åtgärder, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista