Christer Lundberg, vd på Lundbergs trä i Arvidsjaur.
Christer Lundberg, vd på Lundbergs trä i Arvidsjaur, gläds åt en svag krona. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.

Sågverksindustrin ljuset i svensk industri

1:32 min

Potentialen för tillväxt i Sverige sjunker till nivåer som vi inte sett sedan 1980-talet, visar Skogsindustriernas och Industriarbetsgivarnas konjunkturrapport som släpptes idag. Men det finns några ljuspunkter i en annars så dyster prognos.

I rapporten sägs att utsikterna för svensk basindustri varierar, gruvorna och stål möter fortsatta utmaningar. Kina och andra tillväxtländer bromsar, stora delar av EU har fortsatta problem.

Men för trävaru- och pappers- och massaindustrin ser det betydligt ljusare ut, enligt rapporten.

– Vi har en svag krona som gör att vi har konkurrensfördelar ute på marknaden, säger Christer Lundberg, vd på Lundbergs trä i Arvidsjaur.

Det sågas i runda slängar drygt 17 miljoner kubikmeter trävaror i Sverige årligen. Av det går 70 procent eller 12 miljoner kubik går på export. Arvidsjaursågen Lundbergs trä levererar en hel del till England, där ett starkare pund gynnar sågens kassa.

– Under ett år har pundet varierat mellan 11,60 och 12,60, en krona på pundet gör runt 150 kronor per kubikmeter, så visst är det välkommet tillskott, säger Christer Lundberg.

Även om det ser bra ut just nu, så finns det potential för en ännu större efterfrågan för svenska trävaror.

– Ja, om konsumtionen på vår riktiga hemmamarknad Europa, framför allt i  Italien, Spanien och Grekland, säger Christer Lundberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista