Anders Ringvall, vid polisen i Norrbotten. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
Anders Ringvall, vid polisen i Norrbotten. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio

Ingen hotbild från högerextremister enligt polisen

1:28 min

Under den senaste veckan har propaganda för en våldsam högerextrem organisation åter spridits i Luleå. Men polisen anser inte att det finns någon hotbild från högerextremister i Luleå.

Det handlar bland annat om klistermärken längs Malmuddsviadukten och klotter på tågstationen, dit många asylsökande anländer på genomresa och flera hjälporganisationer håller till.

Men Anders Ringvall, stabschef vid polisen i Norrbotten, anser att det inte finns någon hotbild mot flyktingar eller aktivister.

– I nuläget har vi inga indikationer på någon hotbild. Vi bedriver traditionellt polisarbete med underrättelser och spaning i de här frågorna, säger han.

Tidigare har P4 Norrbotten rapporterat om att Facebookgruppen som organiserar hjälparbetet i Luleå har vidtagit förebyggande säkerhetsåtgärder, på grund av att andra, liknande grupper blivit hotade. Men Anders Ringvall säger att han inte känner till om några hot har polisanmälts.

Däremot pågår sen en tid tillbaka en daglig polisinsats vid tågstationen i Luleå.

– Det görs löpande analyser på nationell nivå för hur länge det kommer att behövas. Men jag kan inte säga att vi direkt har någon sluttid på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista