Skelett i Sveriges historiska garderob? Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
1 av 2
Skelett i provisorisk förvaring i Uppsala. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
Kraniet efter lappflickan Maria Graan som förvaras i Lund. Foto: Jörgen Heikki.
2 av 2
Kraniet efter lappflickan Maria Graan som förvaras i Lund. Foto: Jörgen Heikki.

Moderaterna kräver vitbok om tornedalingar och samer

Andreas Norlén (M): Dags att göra upp med Sveriges mörka historia
0:28 min

Svenska staten bör göra en vitbok om behandlingen av tornedalingar och samer i Sverige för att göra upp med till exempel den rasbiologiska forskningen. Det kräver Moderaterna i en riksdagsmotion.

Enligt moderaterna i konstitutionsutskottet utgör behandlingen av samer och tornedalingar mörka avsnitt i den svenska historien.

– Vi tror att det är dags att göra upp med den mörka delen av den svenska historien som rör samer och tornedalingar. Det är ju känt att de här grupperna utsattes genom historien för diskriminering och övergrepp inte minst av rasbiologiska orsaker, säger Andreas Norlén (M), ordförande i konstitutionsutskottet.

Det är bland annat konsekvenserna av den rasbiologiska forskningen som Norlén och de övriga ledamöterna från moderaterna i KU vill få belysta i vitböckerna.

De lyfter även fram den försvenskningspolitik som från slutet av 1880-talet innebar att barnen inte fick tala något annat språk än svenska i skolan ens på rasterna.   

Moderaterna vill se en vitbok för samerna och en för tornedalingarna. Vitböckerna skulle utformas i samma anda som den vitbok om romerna svenska historia som publicerades 2014.

Även Vänsterpartiet kräver i en motion en vitbok om samerna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".