Jonas Nuldén i P4-studion. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Jonas Nuldén i P4-studion. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.

Därför fungerar inte Dublinförordningen

4:14 min

Dublinförordningen är den EU-lag som styr i vilket land en flykting kan söka asyl. Men vad innebär den? Och varför fungerar den inte? Jonas Nuldén, länsstyrelsens EU-informatör reder ut i P4 Norrbotten.

Enligt Dublinförordningen är det fel att låta flyktingarna resa genom Sverige till Finland. Principen är att den första medlemsstaten som tar emot en asylsökande också är den som ansvarar för asylansökan.

Till Sverige ankommer har det under den senaste tiden anlänt 1 000 flyktingar som söker asyl i Sverige - men många väljer också att resa vidare till Finland. Något som enligt Dublinförordningen egentligen inte är lagligt, men med det tryck som varit har myndigheterna valt att se mellan fingrarna med detta.

Under helgen har dock polismyndigheten gått ut med information om att den inre gränskontrollen ska intesifieras och att Dublinförordningen ska efterlevas. Det innebär att redan i Malmö ska de flyktingar som kommer registreras och söka asyl - alternativt tvingas tillbaks till Danmark eller det EU-land de reste från - istället för att kunna fortsätta vidare genom Sverige för att nå Finland.

De asylsökande som ändå reser vidare i Sverige är per defintion olagligt i Sverige så länge de inte sökt asyl - och det är enligt Migrationsverket ett polisärende hur man väljer att hantera detta; låta dem passera eller faktiskt registrera dem och mot flyktingarnas vilja få dem att söka asyl i Sverige istället för Finland.

Vi har under dagen försökt få en kommentar från polismyndigheten, men det har varit omöjligt utan vi har istället blivit lovade besked om hur polisens arbete förändras, då det handlar om flyktingströmmen, under morgondagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista