Marie Linder är Hyresgästföreningens förbundsordförande. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Marie Linder är Hyresgästföreningens förbundsordförande. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Kräver lagändring för hyresgäster i Malmfälten

1:21 min

Hyresgästföreningen anser att hyresgäster som berörs av samhällsomvandlingarna i Malmfälten på längre sikt måste få ett starkare skydd i lagen.

På kort sikt ska det också finnas en möjlighet att flytta in i en nyproducerad lägenhet, utan att hyresnivån förändras. Det tycker Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder, som i veckan har besökt Kiruna och Gällivare.

– Vi vill se en omflyttning i beståndet i första hand så att man vet att man kan flytta till ungefär motsvarande hyra. Klarar man inte av att lösa det, för att det finns för få lägenheter, då tycker vi att man i så fall borde få flytta in i nyproduktioner med ungefär motsvarande hyra man har idag, säger hon.

Gruvbolaget LKAB har erbjudit en så kallad trappning av hyran för dem som flyttar in i nybyggda lägenheter.

Det betyder att hyran till en början inte förändras så mycket och sedan höjs i etapper. Men det är inte tillräckligt enligt Hyresgästföreningen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista