Anita Heikkilä, länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
Anita Heikkilä, länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
P4 Norrbotten granskar

Minimal kontroll av bidragsfusket

1:28 min

Länsstyrelsen har minimal kontroll av de som ansöker om att slå myrar - endast 5 procent undersöks. P4 Norrbotten har granskat det omfattande fusket.

Intresset för att slå myrarna har hela tiden ökat och de senaste fem åren har 64 miljoner kronor betalats ut i ersättning för att bevara myrar som är länsstyrelsen anser är värdefulla.

Men den granskning som P4 Norrbotten gjort visar att stora summor betalats ut till de som inte haft rätt att bruka marken.

– Vi på Länsstyrelsen har ju inte det uppdraget att kontrollera arrendekontrakt och vem som är markägare, berättar Anita Heikkilä.

– Det ansvaret ligger på den som söker.

Men varför har inte Länsstyrelsen den kontrollen?

– Det skulle vara oerhört administrativt betungande att ta in markägaruppgifter och arrendekontrakt, och utreda det.

Någon kontroll på att den som söker EU-stöd för slåttermyrarna har rätt till det har alltså inte Länsstyrelsen - trots att det de senaste åren betalats ut 15 miljoner kronor varje år.

– Kring fem procent av alla som lämnar in en ansökan får fältkontroll under fältsäsongen, säger Anita Heikkilä.

Det är Jordbruksverket som betalar ut pengarna efter att Länsstyrelsen granskat ansökningarna och bedömt om de sökt pengar har rätt till ersättning.

– Vi förutsätter att de som söker är ärliga med sin ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista