Mats Engman Migrationsverket i Boden. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.
Mats Engman Migrationsverket i Boden. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.

Försvaret stöttar Migrationsverket

1:47 min

Försvaret har beslutat att stödja Migrationsverkets arbete genom att ställa personal till förfogande under en period, till att börja med fram till årsskiftet.

– Ja, det har kommit ett beslut som innebär att vi kommer att stötta Migrationsverket med fem-tio personer. Det handlar om enklare assistentuppgifter, att bistå vid mottagandet av flyktingar, att kanske hjälpa till med ansökningar, ja, med uppgifter som Migrationsverket kan ha behov av, säger Anna-Lena Hesse, informationschef vid Bodens garnison.

Försvarets beslut att stötta Migrationsverket med personal har fattats mot bakgrund av att så många asylsökande kommer till Sverige just nu, bara den senaste veckan har det handlat om uppemot 10 000 flyktingar.

Många har rest med buss till Boden, där de köar i Migrationsverkets reception för att registreras som asylsökande.

Håkan Hansi, chef för Migrationsverkets norra region, säger att Försvarets stöd är välkommet:

– Just nu är det ganska ansträngt, vi kommer att ha behov av hjälp framöver, det är helt klart, så det är jättebra att försvaret kan ställa upp. Jag vet att också andra myndigheter kan ställa upp så vi gör inventeringar och ser vad vårat behov är och sedan kommer vi att göra beställning på det, säger Håkan Hansi.

Mats Engman arbetar vid mottagningsenheten i Boden och han skulle gärna se att personal från försvaret hjälper till när de asylsökande anländer:

– Framförallt att ta emot dessa personer när de kommer, för de kommer kvällar, helger och det blir sena ankomster och det blir väldigt ansträngande för vår egen personal. Även om vi har en bra beredskapsplanering för personalen innebär det ju ändå att det blir en avlastning om vi kan få in ytterligare resurser, säger Mats Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista