Magdalena Andersson (S). Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Magdalena Andersson (S). Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.

Finansministern: Betydande tillskott till kommunerna

0:58 min

Det stora antalet asylsökande som kommer till Sverige innebär en ökad ekonomisk press på kommunerna. Bland annat när fler lärare måste rekryteras för att flyktingarna ska få gå i skolan.

I dag besökte finansminister Magdalena Andersson (S) Luleå och hon säger att regeringen vill öka statens stöd till kommunerna.

– I budgeten som ligger på riksdagens bord, och som jag hoppas att de borgerliga partierna låter gå igenom, så finns betydande tillskott till kommunerna. Det handlar bland annat om en 50-procentig ökning av schablonen till kommuner som tar emot nyanlända. Det är också en 50-procentig ökning av schablonen när man tar emot asylsökande barn, säger hon. 

– Därutöver ger vi ganska stora stöd för att bygga bostäder för de kommuner där det råder bostadsbrist.

Magdalena Andersson hoppas att den extramiljard till hälso- och sjukvården som regeringen föreslår i budgeten ska underlätta för landstingen. Men hon utesluter inte att mer resurser måste tillföras längre fram. 

–Här måste vi fortsätta följa utvecklingen för att se om landstingen behöver ytterligare resurser, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista