Julia Rumbutis under veckans podieträning inför VM. Foto: Sergej Rumbutis.
Julia Rumbutis under veckans podieträning inför VM. Foto: Sergej Rumbutis.

Julia Rumbutis från Älvsbyn tävlar på VM

Julia Rumbutis om känsan av att gå in i VM
2:47 min

Imorgon startar VM i artistisk gymnastik i Skottlands största stad Glasgow. En före detta Älvsbybo finns på plats och ska tävla, men inte för Sverige. Julia Rumbutis som är gymnastikfostrad i Älvsbyn, flyttade till Mälardalen för sin fortsatta satsning och tävlar nu för Georgien.

Julia Rumbutis är inte ensam svensk på plats. Hon känner alla svenskar som tävlar för Sverige och de tränar tillsammans.

Det gick bra på senaste SM och hon vann även de georgiska mästerskapen i våras. Sedan dess har hon skrivit kontrakt och tävlar nu för Georgien.

Kontraktet är skrivet med Georgien, där Julia Rubutis, född och uppvuxen i Älvsbyn, har rötter via sin far Sergej. Nu är det också slut med de blågula landslagsfärgerna.

– Bytt är bytt och kommer inte igen, säger Julia Rumbutis som till att börja med var orolig för reaktionerna, men nu ser det som en kul utmaning att tävla för ett nytt land.

Att byta landslagsfärger har skett med det uttalde målet att få chans att tävla på OS i Rio, men en komplicerad axelskada håller förväntningarna nere.

– Jag vill bara ha kul, behålla lugnet och göra mitt bästa imorgon, säger Julia Rumbutis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".