Mats Berg. Foto: Maria Fäldt.
Mats Berg. Foto: Maria Fäldt.

Piteå skriver ner antalet asylplatser kraftigt

1:23 min

I länsstyrelsens rapport av tillfälliga asylboenden har Piteå kommun har uppgett att de vid en krissituation kan ta emot 8 560 flyktingar av Norrbottens totala siffra på 13 098. Men kommunchefen Mats Berg menar att det handlar om en feltolkning av uppgiften.

Landshövding Sven-Erik Österberg har nu slutfört sitt uppdrag att inventera lokaler och platser runt om i landet som kan användas som tillfälliga asylboenden.

Uppdraget har landshövdingen fått av regeringen och inventeringen visar att det finns drygt 66 000 platser att tillgå och drygt 13 000 av dem finns i Norrbotten.

Piteå kommun erbjuder 8 560 platser, vilket är mer än vad Stockholm, Göteborg och Malmö uppgett tillsammans. Men den siffran är endast vid en krissituation.

– Det är något som vi tagit fram vid ett eventuellt dammhaveri, Piteå ska kunna ta emot människor från Luleå, säger kommunchefen Mats Berg.

Länsstyrelsens uppdrag var att hitta platser vid en nödsituation. Men trots det är 8 560 är en stor siffra och vid en eventuell krissituation men verkligheten är en annan.

– Verkligheten är den att vi har en kapacitet och beredskap för 200 personer och den har vi just nu, säger Mats Berg.

Mats Berg menar uppgiften har tolkats olika från kommun till kommun och han kommer nu ta kontakt med länsstyrelsen för att revidera siffran.

– Det är olycklig att vi uppenbarligen har tolkat uppgiften olika. Därför kommer jag ta kontakt med länsstyrelsen och justera siffran på måndag.

Vad är en mer rimlig siffra?

– Ja, just nu är den 200. Hela den här situationen tyder ju på att länsstyrelsen borde ha kvalitetssäkrat uppgifterna innan, säger Mats Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista