Bild på polisens avspärrningar runt de rykande resterna av skolan i Kånna som skulle bli asylboende. Foto: Johan Nilsson/TT
Bild på polisens avspärrningar runt de rykande resterna av skolan i Kånna som skulle bli asylboende. Foto: Johan Nilsson/TT

Nya asylboenden hålls hemliga

"Boenden riskerar att komma till skada"
1:07 min

Av säkerhetsskäl så sekretessbelägger länsstyrelsen i Norrbotten grundmaterialet till den inventering som nu lämnats till migrationsverket.

Efter att regeringen gav landshövding Sven-Erik Österberg uppdraget har fyra asyl- eller tilltänkta asylboenden brunnit. Det är anledningen till att materialet sekretessbelagts.

Var och vilka dom 66 000 tillfälliga asylboenden som Sven-Erik Österberg på regeringens uppdrag lyckats skrapa ihop är nu belagda med sekretess.

–Vi har lagt sekretess på den enskilda platserna med anledning av dom bränderna den senaste tiden, säger Sven-Erik Österberger.

Antal platser och vilka län och vilka kommuner som bidragigt är offentligt, men inte var i kommunerna och vilka anläggningar. Om sekretessen kommer att behållas får nu Migrationsverket avgöra.

I sitt beslut skriver länsstyrelsen:

”Under senaste tiden har ett flertal bränder inträffat på planerade asylboenden och asylboenden i drift. Detta och risken för fler bränder påverkar incitamenten negativt att ställa lokaler till förfogande. När risken är så uppenbar som nu att befintliga och potentiella boenden riskerar att komma till skada.”

Att ingen dömts och att det är bara misstankar om mordbränder påverkar inte beslutet anser Sven-Erik Österberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".