Signe Lindahl och Jill Holmgren från The Glorias. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
1 av 7
Signe Lindahl och Jill Holmgren från The Glorias. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
Signe Lindahl, Jill Holmgren och Emma Larsson från The Glorias. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
2 av 7
Signe Lindahl, Jill Holmgren och Emma Larsson från The Glorias. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
Raring. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
3 av 7
Raring. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
Rasmus Winblad från Raring. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
4 av 7
Rasmus Winblad från Raring. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
Anton Nyström och Rasmus Winblad från Raring intervjuas av Fredrika Johansson. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio,
5 av 7
Anton Nyström och Rasmus Winblad från Raring. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio,
The Glorias intervjuas av Fredrika Johansson. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
6 av 7
The Glorias intervjuas av Fredrika Johansson. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
Raring och The Glorias i Musikscen Norrbotten.
7 av 7
Raring och The Glorias i Musikscen Norrbotten.

Musikscen Norrbotten med Raring och The Glorias

Musikscen Norrbotten är tillbaka - nu i Kulturens hus i Luleå. Under premiärkvällen spelade Raring och The Glorias.

Lyssna på programmet här på webben (tom 1/12)

I Musikscen Norrbotten möter du musikerna, låtskrivarna och artisterna som formar Norrbottens eget soundtrack. Vi lyfter fram artisterna, livemusiken och Norrbotten – genom livespelningar som varvas med avspända intervjuer, naturligtvis med musik i fokus.

Artisterna du möter är alla handplockade, rykande aktuella och så klart från Norrbotten.

Våra premiärgäster denna gång är The Glorias från Boden (Signe Lindahl, Jill Holmgren och Emma Larsson) och Raring från Luleå (Anton Nyström och Rasmus Winblad) den 28 oktober.

The Glorias är tillbaka efter två års tystnad med nya singeln Teenage Heartbreak, som bäst kan beskrivas som att jorden gått under och 90-talet fortfarande utspelar sig på en förlupen rymdfarkost. Som ett post-apokalyptiskt Spice Girls kombinerar de lyxiga tuggummirefränger med dova industritrummor och tung synthbas.

2013, innan medlemmarna ens tagit studenten, släpptes debutalbumet Reaching for Eternity, producerat av Magnus ”Kitok” Ekelund. Albumet fick strålande recensioner och bandet fick bland annat vara förband till Glasvegas i Oslo.

På nya singeln och kommande EP:n har de lämnat rocksoundet som präglade debuten, rekryterat producenten Joakim Brännwall och satsat på ett mer elektroniskt sound, utan att göra avkall på sina kaxiga texter och sitt vemodiga melodispråk.

Raring är ett nytt Luleåband som beskrivs så här av musikern, poeten och skribenten Mattias Alkberg från samma stad:

"Jag vet ju inte om det är meningen, men RARING, själva namnet, jag hör Mona Seilitz röst i den svenska versionen av Disneyklassikern 101 dalmatiner. Det är ett fantastiskt gruppnamn om man tänker så.

”Raaaring” säger Cruella De Vil. Ett barndomsminne, men för mig på sätt och vis andrahandsminne. Även om jag sett filmen hundratals gånger med mina barn.

Jag har alltså vuxna barn i ungefär samma ålder som de unga herrarna i RARING. Och texterna, Rarings suveräna texter, jag blir så bekymrad.

Jag tänker att det är mina egna barn som bär på en sorg som ligger utanför min räckvidd. För kodordet i stycket ovan är just ”vuxna”. De är människor med egna liv och sorger och de har gjort egna val och varit med om saker som jag inte har med att göra. Och då känner jag mig hjälplös, oförmögen att hjälpa.

Å andra sidan ska ju all bra popmusik fungera så kanske. Mottagaren, lyssnaren, ska inte kunna göra något bättre själv, inte kunna tillföra något. Och kanske är det jag uppfattar som sorg ibland, som nostalgi ibland, precis just det: en inblick i någon annans värld, som jag får tillträde till men omöjligt kan påverka.

En annan aspekt av det här ”vuxna” jag nämnde är att det finns såklart ett destillat av idéer och influenser som är medvetna vuxna val av Raring. 70-tals-rock och 80-tals-pop. Och jeansjackepunk. Och The Smiths. Jag hör en Neon Boys-slinga här och ett Stooges-riff där. Och framförallt hör jag en klassisk popsensibilitet och en refrängstyrka långt utöver det vanliga. Det är befriande omodernt på det sättet, otidsenligt o-ungdomligt.

Ungefär som låtarna i 101 Dalmatiner. En anakronism (otidsenligt), liksom. Filmen är gjord 1996 och utspelas 1956. Rarings låtar är skrivna och inspelade 2015.

Tiden är inte linjär, den snurrar runt, runt som en perfekt sjutums-EP."

Plats: Kulturens hus i Luleå, Lilla salen (fri entré). 

Tid: Onsdag 28/10 kl 19.00-20.30. 

Radio: Direkt i webbradion på sverigesradio.se/norrbotten och i appen Sveriges Radio Play. Programmet sänds även i en klippt version måndagen efter kl 11 och är sedan tillgänglig för lyssning på webben i 30 dagar. 

Programledare: Fredrika Johansson

Till Facebook-evenemanget med artisternas hälsningar

Musikscen Norrbotten är ett samarbete mellan P4 Norrbotten Sveriges Radio, BD Pop och Kulturens hus i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista