Ingemar L Nilsson. Foto: Doris Svanberg.
Företagsläkaren Ingemar L Nilsson på SSAB. Foto: Doris Svanberg.

SSAB har hittat receptet mot sjukskrivningar

1:53 min

Det finns bara ett sätt att jobba effektivt mot sjukskrivningar – och det är att agera snabbt! Så säger företagsläkaren på SSAB i Luleå, Ingemar Nilsson, apropå de ökade sjukskrivningarna i Norrbotten.

Sen fyra år tillbaka stiger sjukskrivningsiffran stadigt i Norrbotten, men på SSAB går utvecklingen åt andra hållet och sjukskrivningstimmarna per anställd sjunker istället.

– Det är tempo för mig som är det viktiga. Man ska agera så fort det går, säger företagsläkaren Ingemar Nilsson på SSAB med lång erfarenhet både av den vanliga vården och av företagshälsovård.

– Och jag räknar: det är 33 personer av 1 200 personer som är sjukskrivna mer än 1 vecka hos oss. Det är otroligt få personer, fortsätter han.

33 personer på "golvet" plus fyra tjänstemän blir totalt 37 personer som Ingemar Nilsson räknar ihop på de tre pappersarken han har i sin hand. Varje vecka, året om, får han ny uppdaterad lista där alla anställa som är borta mer än en vecka från jobbet finns med.

På det här viset ramlar ingen mellan stolarna. Rehabsamordnaren fångar upp den sjukskrivne snabbt och får veta vilken situation det handlar om. Och i väldigt många av de här fallen åker Ingemar Nilsson som företagsläkare ut tillsammans med ansvariga till det konkreta arbetsstället på stålverksområdet och tittar. Vad i den faktiska arbetssituationen går att göra bättre, förändra?

– Finns det då minsta möjlighet att vi kan hjälpa den personen eller hitta en annan lösning, då gör vi det omgående.

Och det handlar också om att i den här fortfarande rätt tunga industrimiljön snabbt också ska kunna erbjuda ett mänskligt och nära stöd inom företagshälsovården. T ex när saker händer i arbetsgruppen eller annat som annars kan växa till en sjukskrivning, förklarar företagssköterskan Susanna Bonivart.

– Ibland behövs det bara ett lyssnande och ett bollplank, för de flesta människor är väldigt kapabla bara de har ett bollplank, säger Susanna Bonivart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista