Tord Engström tillhör tariff 3, men två gånger har han bara fått hemtjänst 15 timmar och tycker att han då ska betala för tariff 2. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
Tord Engström tillhör tariff 3, men två gånger har han bara fått hemtjänst 15 timmar och tycker att han då ska betala för tariff 2. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Nu ska fakturarutinerna inom hemtjänsten i Luleå ses över

1:52 min

Nu ska socialförvaltningen i Luleå se över sina fakturarutiner inom hemtjänsten - det efter att både kunder och kommunens revisorer påtalat brister.

Igår mötte Luleå kommuns revisorer socialnämnden, för att bland annat diskutera just det ifrågasatta prissystemet.

– Det blev inte mycket diskussioner, för det blev klara svar. Och det blev alltså så att man måste se till att det är rätt faktura som går ut varje gång, säger Folke Sundberg.

Ida Johansson, chef för ekonomi och infrastruktur i Luleå kommun, säger att rutinerna ska bli tydligare.

– Vi har brustit i våra rutiner här. Vi ska se över hur det kan bli enklare för cheferna därute att komma in med den informationen till oss. Och då kanske vi kan göra det enklare för dem i ett system. Så vi kan justera fakturan direkt. Så rätt faktura går ut till kunden, det är det viktigaste, säger hon.

P4 Norrbotten har tidigare berättat om 81-årige Thord Engström som två gånger fått betala för timmar som hemtjänsten inte varit på plats.

Den första fakturan, från december förra året, rättade kommunen till tidigare i år.

Men den felaktiga fakturan från i juni hamnade hos inkasso eftersom Thord vägrade betala. Och att det kan gå så långt beklagar Ida Johansson.

– Jag vill inte kommentera just det här fallet, men det är jättebeklagligt om det blir så. För där har vi brustit i våra rutiner. Och vi borde snabbare ha sett till att det rättades i systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista