Johnny Åström, Norrbottens Sjukvårdsparti. Foto: Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.
Johnny Åström, Norrbottens Sjukvårdsparti. Foto: Stig-Arne Nordström / Sveriges Radio.

Skattehöjning drivs igenom i landstinget

Johnny Åström (NS): Mitt tips är att de försöker driva igenom 1,16 kr
1:55 min

Den rödgröna majoriten i landstinget tvingas köra över oppositionen om den föreslagna skattehöjningen ska kunna genomföras

Landstingsstyrelsen sammanträder under dagen och kommer föreslå fullmäktige att landstingsskatten ska höjas med 1 kr och 16 öre.

Det betyder - om landstingsmötet fastställer höjningen - att den som tjänar 25 000 kr/månaden får betala 290 kronor mer i skatt varje månad.

Det blir 350 kronor mer i månaden för den som tjänar 30 000 kronor och 406 kronor mer i månaden för den som tjänar 35 000 kronor.

– Vi strävar efter att sjukvården ska slippa besparingar och ser att det går att spara på mycket annat, säger Lars-Åke Mukka (C).

Ett av den rödgröna majortietens landstingsråd är Socialdemokraten Anders Öberg och han är beredd att driva igenom skattehöjingen, även om oppositionen protesterar.

– Det är ett beslut som drabbar låginkomsttagare mest, men det är ett viktigt beslut om sjukvården ska vara tillgänglig för alla, säger Anders Öberg (S).

Oppositionspartierna har alternativa förslag till att få ihop landstingets ekonomi och då handlar det om att dra ned på allt utom sjukvården, men Sjukvårdspartiet är inte helt avvisande till en skattehöjning, men tycker det räcker med en höjning på 55 öre, för det skulle räcka för att för att ersätta minskade statsbidrag.

– Statsbidragen har minskat med 300 miljoner per år och det är ungefär det underskott som landstinget går med nu, säger Jonny Åström (NS).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".