Ingemar Ek. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Ingemar Ek. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.

Så ska IFK Luleå inspireras av Östersund

4:35 min

Östersunds FK har nått Allsvenskan på rekordtid och herrfotbollen i Norrland är hetare än någonsin. Men hur ska Norrbottens klubbar haka på? IFK Luleås ordförande Ingemar Ek gästar P4 Norrbotten. 

För fyra säsonger sedan var Östersund i division 2 (tredjedivisionen) och för tre säsonger sedan seriekollega med IFK Luleå i division 1. 

Nu, efter bara tre säsonger i superettan, är Jämtlandsklubben klart för högsta serien som nästa säsong innehåller tre norrländska lag (GIF Sundsvall, Östersunds FK och Gefle IF). 

Men Norrbottens herrfotboll har fortfarande inget lag i de två högsta serierna och IFK Luleå missar i år kvalet till superettan.

Vad kan Norrbotten lära av Östersunds speciella strategi? Går den att kopiera med framgång eller finns det andra recept? 

– Alla klubbar är unika, Östersund har rekryterat många spelare utifrån men för det krävs också ekonomi. Vi har sagt att vi vill ha 50-70 procent spelare från Norrbotten och "krydda" med några spelare utifrån och det kommer vi fortsätta med, säger IFK Luleås ordförande Ingemar Ek som är full av beundran över Östersunds framgångar. 

Han menar att det finns mycket att lära av deras kaxiga attityd och strategi som även omfattar ett stort samhällsengagemang, inte minst inom integrationsfrågor. 

– Östersund fick också en ny arena 2007 och har efter det staplat framgångar på varandra, säger Ek och skickar en passning till Luleås politiker och investerare.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista