Restaurangkök
Restaurangkök. Arkivfoto: Anna Torgnysdotter / Sveriges Radio.

Stora brister i köket på asylboende i Vuollerim

Lars-Erik Holmbom: måndag eller tisdag så är nog köket klart
1:41 min

Norrlands guldklimp som har asylboendet i Vuollerim har förbjudits att hantera mat på anläggningen. Det enligt ett beslut från Jokkmokks kommun. 

Enligt inspektionen som gjorts fanns stora brister i mathanteringen. I beslutet står bland annat att de boende har rätt att förvänta sig att de livsmedel som de blir serverade är säkra att konsumera.

–Jag har inte kunnat se att de ska vara några problem för mig som kontroll av avtalsskrivande och jag har inte heller hört något klagomål från de asylsökande som är placerade på Highland Hotel, säger Helena Ek som är ställföreträdande enhetschef Migrationsverket Kiruna/Gällivare.

Det var vid en oannonserad kontroll i början av oktober som Samhällsbyggnadsnämnden i Jokkmokks kommun fann 14 brister kring hanteringen av livsmedel vid det tillfälliga asylboendet i Vuollerim.

Under tiden man har åtgärdat felen har man värmt maten i Folkets hus och fraktat det till anläggningen.

Bland de anmärkningar som fanns påpekades hanteringen av maten gällande upphettningen till rätt temperaturer men även större anmärkningar som bytte av golvmattan i köket.

– Ja, golvmattan där är redan gjord och den är gjord i ett tidigare läge. Nu är det bara lite smågrejer som jag har gjort i andra smårum och ytterligare ett torrförråd som jag satt in mattor i. Så det är de bitarna som är, säger Lars-Erik Holmbom är vd på Norrlands Guldklimp i Vuollerim.

Trots att mycket är åtgärdat så finns det en del kvar att göra. 

– Nu har vi gjort vårt nya fläktbyte uppe på taken som har gjort att vi fått till det här gamla fläktsystem på Highland Hotel och det är ett måste. Måndag eller tisdag är nog köket klart och vi ska ha ett bra kök, bra mat så alla de som bor där ska vara nöjda och glada, säger Lars-Erik Holmbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".