Peter Edström, vd GK Door, planerar att nyanställa. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio
Peter Edström, vd GK Door, planerar att nyanställa. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio

Husbyggandet skapar fler jobb

1:56 min

Bostadsbyggandet ökar i Sverige och det ger positiva effekter för företag i träbranschen. Det märks inte minst i Glommersträsk, där flera företag nu funderar på att nyanställa för att klara efterfrågan.

Maskinerna går för fullt i dörrfabriken med 14 anställda som tillverkar inomhusdörrar, varav hälften går till den just nu växande svenska marknaden.

– Om orderingången är som den är så måste vi göra någonting, då måste vi ta in lite mera folk, säg en till två anställda inom den närmaste tiden, säger Peter Edström som är ägare till och vd för GK Door.

Förklaringen är bland annat ökat bostadsbyggande runt om i landet. Enligt Statistiska centralbyrån var ökningen under det första halvåret 33 procent, jämfört med samma period i fjol.

Glommersträsk har bara 300 invånare men här finns ändå en drygt handfull företag inom träbranschen, där Glommershus AB fungerar som något av en motor för de övriga.

Företaget gör stommar till villor och bygger också lägenheter. Orderboken är just nu full och ägaren Anders Eriksson planerar att öka antalet anställda från sju till tio-tolv inom något år.

Framgången gynnar även de andra träföretagen i byn, exempelvis Lidéns snickerifabrik som får leverera köksinredningar till hustillverkaren och GK Door som står för dörrarna.

I våras fördubblade Ikea personalstyrkan vid sin såg i Glommersträsk från 13 till 26 anställda, och det börjar nu bli svårt att hitta arbetskraft till byns träföretag.

– Jag försöker rekrytera genom god renommé så att säga. Det är svårt att få utbildad arbetskraft men har man en god vilja och vill arbeta, då kommer man ofta långt, säger Peter Edström.

Hur kommer det sig att Glommersträsk blivit ett sånt trämecka?

– Förut var det ett bondesamhälle men det gick ju inte att driva och många blev då egna företagare och började leva på skogen och såga trävaror och göra snickerier och så där.

– Det är väl det som ligger i grunden och vi det har väl smittat av sig, vi anlitar ju varann, det är som ett kluster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista