Den nedlagda järnvägen kan bli en toppmodern testbana, enligt Lars-Åke Tjernström, vd vid Rail test nordic. Foto: Per Vallgårda, Sveriges Radio
Den nedlagda järnvägen kan bli en toppmodern testbana, enligt Lars-Åke Tjernström, vd vid Rail test nordic. Foto: Per Vallgårda, Sveriges Radio

Nedlagd bana kan bli testjärnväg

1:51 min

Testverksamheten i Norrbottens inland kan få en ny gren, vintertester av tåg- och järnvägsutrustning på den så kallade tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur.

Företaget Rail test nordic har långt gångna planer på att rusta upp banan och skapa ett internationellt tågtestcenter som kan skapa flera hundra jobb.

–Det kommer att ge 1 750 årsarbeten bara bygget, och sedan kommer det att generera ungefär 300 årsarbeten här i bygden, säger Lars-Åke Tjernström.

Tanken är att bygga en toppmodern järnväg på den sju och en halv mil långa banvallen mellan Jörn och Arvidsjaur. Dessutom ska bland annat verkstäder, testhallar och hotell byggas på flera platser längs testanläggningen.

Rail test nordic har fått projekteringsstöd av bland annat länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten och Skellefteå kommun.

Och tågtillverkare som vill använda testbanan är redan klara, enligt Lars-Åke Tjernström:

–I dag har vi LOI, med två av Europas största kunder, och den tredje är på väg in. Det är letters of intent, alltså en avsiktsförklaring att, då det här är klart, nyttja den.

Förhoppningen är att staten ska finansiera upprustningen av järnvägen.

–Det behövs en dryg miljard för järnvägsbygget, sedan behövs det ungefär 800 miljoner till verkstäder och hallar.

Det är hisnande summor, hur ska ni få fram de pengarna?

–Det vet vi inte ännu, vi håller på med en finansieringsutredning just nu och tittar på det hela, men pengar finns, det gäller bara att hitta rätta vägar till dem.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista