Charlotte Kalla under skidlandslagets pressträff. Foto: Jessica Gow/TT
Charlotte Kalla under skidlandslagets pressträff. Foto: Jessica Gow/TT

Kalla om sitt nya mål: En pirrande känsla

4:48 min

Charlotte Kalla har vunnit OS-guld, VM-guld och Tour de Ski. Vinterns sikte är inställt på något hon aldrig lyckats vinna.

Det är två och en halv vecka till den svenska tävlingspremiären för längdskidåkarna i Bruksvallarna. Det är drygt tre veckor till världscupstarten i Kuusamo i Finland.

I dag kom en solbrun Charlotte Kalla hem från Val Senales i de italienska alperna där det varit glaciärskidåkning med landslaget. Kalla blev ju Sveriges VM-drottning hemma i Falun med ett guld, ett silver och två brons.

Den kommande tävlingssäsongen finns inget VM, men då får i stället världscupen och två olika tourer högsta status, Det fina är att Charlotte Kalla inte har några skador, sjukdomar eller andra störningar bakom sig - utan bara tävlingsaptit.

– Ja, mycket, det är en pirrande känsla i magen, säger Kalla till Radiosporten. Men jag tycker det är för många plusgrader här hemma, säger Piteååkaren som bor i Sundsvall.

Ja var finns snön? Inte i Bruksvallarna i alla fall. Tävlingen där, som är planerad till 20-22 november är hotad av ovanligt milt väder.  Bara två nätter har det varit så pass kallt att det gått att ha snökanonen igång.

Sedan dess har den härjedalska snöhögen krympt av ännu mer mildväder. Nu återstår att se om det blir tillräckligt många nätter framöver med de fem-sex minusgrader som krävs för att spruta snö och få ihop den förkortade slinga på två kilometer som skulle kunna duga för tävling.

Charlotte Kalla, nu 28 år, har aldrig vunnit den totala världscupen – ja inte ens stått på pallen i någon sammanlagd delcup.

– Det är en stor inspiration nu. Tour de Ski runt nyår och den nya touren i Kanada är de viktigaste veckorna, eftersom så många världscuppoäng delas ut där, säger hon till Radiosporten.


 Stjärnornas läge i övrigt:

* Stina Nilsson som vann tre VM-silver i Falun har haft en toppensommar och vill fortsätta göra finfina resultat i sprint, men också bli allt bättre på längre distanser.

* Den utvecklingen syns också hos Ida Ingemarsdotter, som är tillbaka i gott slag trots att hon i juni föll illa och tvingades ha ena handen i gips i tre veckor.

* På herrsidan har Lars Nelson och Anders Södergren slutat i landslaget. Det har egentligen också Johan Olsson, men han öppnar nu för att eventuellt komma tillbaka till VM i Lahtis 2017.

* Emil Jönsson är tillbaka, återställd efter den lårskada före VM som gjorde att han missade den stora festen i Falun.

* Marcus Hellner har haft problem med luftvägarna och skadeproblem i en rygg – men hoppas placera sig högt (igen) i Tour de Ski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista