Typisk renvall i Sverige, öster om Sáluhávvre. Fortfarande delvis öppen men med igenväxning från kanterna. Foto: Kjell-Åke Aronsson.
Typisk renvall i Sverige, öster om Sáluhávvre. Fortfarande delvis öppen men med igenväxning från kanterna. Foto: Kjell-Åke Aronsson.

200 miljoner kronor i EU-stöd till renvallar

2:15 min

200 miljoner kronor har betalats ut i EU-stöd till samebymedlemmar som håller gamla renvallar öppna. Men felaktigheter har gjort att stödet nu försvinner.

Sedan 1999 har samebymedlemmar kunna söka pengar för att hålla gamla renvallar öppna. En renvall var en plats som förut användes för att mjölka renar.

Ersättningen har varit för att slåtter, röjning och till att laga stängsel. Stödet har varit ett areellt stöd, dvs man har fått stöd för hur stor yta man brukat.

Ungefär 300 personer har fått ta del av stödet till renvallar men efter att Sametinget granskat utbetalningarna har så stora felaktigheter hittats att EU beslutat att ta bort stödet som inte heller fått den effekt som önskats EU.

− Det är svårt att göra rätt och det är ett svårt stöd. Det är också svårt att kontrollera och effekten av stödet har också ifrågasatts, förklarar Ingela Nilsson som är enhetschef vid Sametinget.

En granskning från Sametinget, som handlägger stödet, har visat att stödmottagare uppgett för stora arealer eller områden som inte har några tecken på att det varit en renvall men som det fått stöd för. I vissa fall har det lett till rättstvister där stödmottagaren fått betala tillbaka.

− I de flesta fallen har rätten gått på Sametingets linje och stödmottagaren har fått betala tillbaka, säger Ingela Nilsson.

Efter att Sametinget började granska stödet för renvallar och fann stora felaktigheter i utbetalningarna krävde Jordbruksverket en utökning av kontrollerna. Hittills har 6 procent, ungefär 6 miljoner kronor, av den utbetalade summan krävts tillbaka.

Bland de ungefär 300 personer som fått stödet har en del fått mellan 200 000 och 500 000 kronor per år under en tioårsperiod i stöd för skötseln av renvallar.

Ser man till de totala utbetalningar som gjorts så har nästa hela summan gått till samer i Norrbotten. Att de är fler i Norrbotten är en förklaring men det finns också en annan.

− Att det här är ett stöd som genererar pengar har spridit sig, så det är klart att man är ute och letar renvallar, säger Ingela Nilsson.

Om man ser sedan stödet infördes 1999 så är det 300 stödmottagare som delat på 200 miljoner kronor. För många låter det som enorma summor till var och en, hur tänker du kring det?

− Jag förstår det, en del har fått väldigt stora summor och en del väldigt mycket mindre, säger Ingela Nilsson.

Fakta:

Total utbetalning för stöd till Kulturmiljöer i renskötselområdet för stödåret 2013:

  • Norrbotten: 18,5 mkr
  • Västerbotten: 1,1 mkr
  • Jämtland: 331 tkr 
  • Västernorrland: 16 tkr

Enskilda personer som fått mest stöd under de år som stödet fanns att söka:

  • Person 1: 5 454 460 kr
  • Person 2: 4 797 540 kr
  • Person 3: 4 454 924 kr
  • Person 4: 2 940 111 kr (ytterligare 500 000 för pågående åtagande två år framåt)
  • Person 5: 2 905 725 kr (ytterligare 600 000 får pågående åtagande två år framåt)

Källa: Jordbruksverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista