En man stoppar ner två hundralappar i sin plånbok. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Pensionärsliv för en vecka

Fredrik Lundh Sammeli (S): Vi har ju makt över pensionssystemet
2:17 min

I en utmaning från SPF seniorerna ska fyra riksdagsledamöter leva som pensionärer under en vecka. Syftet är att lyfta pensionärernas villkor.

– Poängen med den här veckan är ju inte livet, utan att lyfta pensionärers villkor. Framförallt de med låga pensioner, säger riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S) från Luleå, som är en av deltagarna i utmaningen.

Riksdagsledamöterna kommer att bli tilldelade en portmonnä med en summa att röra sig med, som kommer att variera dem emellan. Efter veckans slut ska de gissa hur hög pension de blev tilldelade.

– Det finns ju pensionärer som har det rätt bra, pensionen är ju en spegel av arbetslivet. Har man till exempel haft låg lön eller tagit stort ansvar för barn och hem har man låga pensioner.

De stora utmaningarna tror Lundh Sammeli blir att gestalta livet de lever på sociala medier, och att bli kunnigare på området.

– Även om det bara är en vecka så hoppas jag att jag tar med mig erfarenheter som gör mig till en bättre beslutsfattare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".