Anders Lindberg, informationschef på LKAB. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Anders Lindberg, informationschef på LKAB. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

LKAB: Tekniskt fel orsak till olyckan

3:35 min

Idag fortsätter rättegången mot de fem företag som står åtalade för arbetsmiljöbrott, i samband med en olycka med dödlig utgång i en av LKAB:s gruvor. Nu ger LKAB sin syn på olyckan.

Två män, far och son, dog när en hisskorg rasade ner i ett gruvschakt i Malmberget i maj 2010. Igår inleddes rättegången, som fortsätter idag i Gällivare tingsrätt.

LKAB är ett av de fem företagen som åtalas för arbetsmiljöbrott, men företaget menar att de gjort allt de kunnat och att olyckan beror på ett tekniskt fel på mobilkranen.

Anders Lindberg är informationschef för LKAB:

– Att en olycka sker är alltid ett misslyckande, men vi känner oss trygga med att vi har gjort allt vi har kunnat för att den inte skulle kunna hända.

På plats i rättssalen under måndagen fanns Ylva Reinesund, som miste sin son i olyckan i gruvschaktet. Till P4 Norrbotten uttryckte hon stark besvikelse över att bland annat LKAB inte fanns på plats under måndagens förhandling i tingsrätten i Gällivare.

"Det var bara Conmine som fanns på plats, de andra hade inte stake att vara här utan skickade juridiska ombud som fick sitta och skämmas å deras vägnar", sa Ylva Reinesund till P4 Norrbotten.

– Vi finns på plats varje dag under rättegången, säger Anders Lindberg.

Hör Lindberg berätta mer i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista