LKAB flaggade på halv stång för den omkomna gruvarbetaren i Kiruna i februai 2008. Foto: Scanpix.

Arbetsplatsolyckor: 14 döda i Norrbotten på åtta år

Hör P4 Norrbottens sammanställning av dödsolyckor
1:21 min

Nu i veckan inleddes rättegången om dödsolyckan vid LKAB för fem år sedan då två personer i en hisskorg. Och dödsolyckor i arbetslivet är dessvärre inte ovanliga i Norrbotten.

Hitills i år har 25 personer i Sverige omkommit på jobbet, varav 1 person i Norrbotten. Det var den 12 oktober när en timmerbil körde i diket i Älvsbyns kommun.

De senaste åtta åren har 14 personer dött vid arbetsplatsolyckor i länet, varav tre i LKAB:s underjordsgruvor.

2008 omkom en lastbilschaufför vid ett ras i Kirunagruvan, och två år senare omkom en pappa och hans son när en hisskorg störtade i ett gruvschakt i Vitåforsgruvan.

Det är mindre vanligt att fler än en person samtidigt omkommer vid en arbetsplatsolycka, men det hände även för två år sedan när två män dränktes i stenkolstjära på SSAB:s område i Luleå.

Antalet arbetsplatsolyckor med dödlig utgång i Sverige har minskat kraftigt. På 1950-talet omkom drygt 400 personer omkom per år i olyckor på jobbet.

I takt med bland annat skärpt arbetsmiljölagstiftning har antalet sjunkit.

Förra året, alltså 2014 omkom 33 arbetstagare i olyckor under arbetstid, en av de lägsta siffrorna någonsin, enligt statistik från Arbetsmiljöverket, bara året dessförinnan, 2013 , var det färre som dog på jobbet, 27 personer.

Det är huvudsakligen män som dör i arbetsplatsolyckor kan tilläggas. Av de 33 arbetstagare som dog på jobbet i fjol var 32 män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".