Fredrik och Frida Kallioniemi som har diabetes typ 1. Frida visar upp de hjälpmedel hon har för att testa blodsocker och styra insulinpumpen.
Fredrik och Frida Kallioniemi som har diabetes typ 1. Frida visar upp de hjälpmedel hon har för att testa blodsocker och styra insulinpumpen. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio

Diabetes förändrade livet för familjen Kallioniemi

Pappa Fredrik: Vi har räddat livet på henne många gånger
3:00 min

Förra sommaren drabbades då 11-åriga Frida Kallioniemi i Luleå av diabetes typ 1. En sjukdom som förändrade livet för hela familjen.

På lördag är det Världsdiabetesdagen. En av de som drabbats av sjukdomen är familjen Kallioniemi. Efter att diabetesen upptäcktes på dottern Frida har familjens rutiner ändrats mycket. Allt från att hålla koll på vilken mat de äter till att ständigt ha koll på Fridas blodsockervärden.

För att ha värdena under uppsikt har föräldrarna bland annat tagit tester flera gånger varje natt.

− Vi har räddat livet på henne många, många gånger, säger pappa Fredrik Kallionemi.

Nu har Frida en mätare som mäter blodsockernivån och som larmar om det är för lågt. Hon har också en insulinpump som reglerar insulinet som gör att hon slipper ta sprutor. Och livet har förändrats för Frida efter diabetesen:

− Det är som samma, men nu är det med sprutor och pumpar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".