Kraftig ökning av diabetes typ 1

1:26 min

Nästan 7 000 norrbottningar har diabetes. Av de har nästan 700 diabetes typ 1, det som ibland också kallas för barndiabetes. En siffra som ökat kraftigt den senaste tio åren.

Frida Kallioniemi är en av de nästan 700 i Norrbotten som har diabetes typ 1. Hon fick sjukdomen förra sommaren när non var 11 år och är ett av de cirka 100 barn i Norrbotten som har diabetes typ 1.

När hon fick beskedet hade hon många funderingar kring sjukdomen.

– Jag undrade varför just jag drabbats, säger hon.

Idag har familjen Kallioniemi hjälpmedel i form av en insulinpump och en blodsockermätare som larmar om Fridas värden går ner. En apparat som förenklat framför när Frida sover. Förut fick mamma eller pappa kliva upp och ta prover flera gånger per natt men nu larmar apparaten.

– På nätterna kliver vi upp och testar om den larmar och larmar den inte kliver vi upp och testar ändå. För det finns en risk att hon går i koma. Vi har rättad livet på henne många, många gånger säger pappa Fredrik.

Idag har nästan 700 i Norrbotten diabetes typ 1 visar siffror från nationella diabetesregistret.

Från att ha varit en sällsynt sjukdom i början av 1980-talet har Sverige idag den näst högsta förekomsten av typ 1-diabetes i världen. I Norrbotten har fallen ökat från 150 till nästan 700 på tio år.

Idag är det världsdiabetesdagen och förhoppningen är att den ska öka medvetenheten om diabetes och att stoppa den oroväckande ökningen av sjukdomen.

Fredrik Kallioniemi hoppas att det snart ska komma ett botemedel.

– Att få ett botemedel mot diabetes typ 1 är vår största önskan i livet, säger han.