Egna lokala lösningar löser sjukvården i Haparanda

1:50 min

Sjukvården i Haparanda har hittat en egen modell för att klara utmaningen att ge 480 asylsökande vård och råd. Samtidigt har den tuffa uppgiften inte gått ut över Haparandaborna.

Sjuksköterskan Mariah Almkvist är nyckeln till Haparandas framgångsrika metod att tackla flyktingarnas hälsovårdsbehov. Huvuddelen av sin arbetstid finns hon på Cape east där det just nu bor cirka 480 asylsökande.

– Så fort de ser mig börjar det knacka på dörren och de söker för allt möjligt. Det är små snoriga barn, tonårspojkar som har ramlat på cykeln och stukat fotleden så det är väldigt blandat, säger hon.

Tack vare att Mariah Almkvist finns på plats bland flyktingarna behöver de i de flesta fall inte söka sig in till hälsocentralen i Haparanda.

– De allra flesta räcker det med att jag vidarebefordrar till min läkare som sedan kan skriva ut recept eller ge mig ytterligare råd utöver de jag redan gett till patienten, säger hon.

Enligt Mervi Rundrgen som är chef för landstingets hälsocentral har det här sättet att arbeta gjort att vården inte tar resurser från övriga Haparandabor.

– Man kan inte säga att Haparandabon blir lidande av det. Det blir de inte. Jag kan väl snarare tycka så att de resurser som vi tar för flyktingarna, de kan även vara oss lite behjälpliga, så det kan även vara så att det blir en bonus, säger Mervi Rundgren.

Haparandas lösning för att klara asylhälsovården är frukten av eget praktiskt tänkande på lokal nivå.

– Vi har egentligen inte tittat så mycket hur andra gör utan vi tänkte själva att det måste bli bättre att vi åker ut dit än att de ska komma hit, allihop. Som vi ser det blev det väldigt lyckosamt, det funkar bra, säger Mervi Rundgren.

Migrationsverket ersätter landstinget för extrakostnaderna som hälsovården för flyktingarna medför.

Vid flyktingboendet i Haparanda jobbar förutom Mariah Almkvist en undersköterska på halvtid, med bland annat provtagning ute på Cape East. Även en distriktssköterska går ibland in och sköter vaccinationer där.