Landstingsrådet Agneta Granström (MP) och en oljerigg i Barents hav. Foton: Samed Salman/Sveriges Radio och Pia Frisk/TT.
Landstingsrådet Agneta Granström (MP) och en oljerigg i Barents hav. Foton: Samed Salman/Sveriges Radio och Pia Frisk/TT.
P4 Norrbotten granskar

Trots miljömålen – kommuner och landsting investerar i olja

Landstingsrådet Agneta Granström: Det är rent förkastligt
1:45 min

Kommunerna investerar pengar i de största oljebolagen, bland andra Piteå, Övertorneå, Kalix och landstinget i Norrbotten. Detta trots deras miljömål som säger att de ska minska klimatpåverkan. 

Den franska oljejätten Total och två av världens allra största oljebolag, brittiska BP och amerikanska Exxon, är bolag som Piteå, Kalix och Övertorneå kommuner och även landstinget i Norrbotten har investeringar i.

Detta trots att både landstinget och de här kommunerna har miljömål som säger att de ska minska sin klimatpåverkan.

– Ja, det är inte bra. Det är rent förkastligt, säger landstingsrådet Agneta Granström (MP) när hon tar del av Sveriges Radios genomgång av landstingets kapitalplaceringar.

Kände du till här?

–Mmm, jag vet om det. Och jag fråntar mig inget ansvar. Vi behöver förändra vår fondstruktur och vårt aktieinnehav så att det är klimatsmart.

Det behövs egentligen inget bläddrande alls bland pappersarken med fondinnehav i olja och kol som jag håller fram förrän miljöpartisten Agneta Granström konstaterar att fondinnehaven måste förändras.

Och socialdemokratiska landstingsrådet Maria Stenberg säger samma sak och menar att landstingets finanspolicy måste förtydligas i det här avseendet.

– Det är inte bra. Och jag vet egentligen inte varför det är så. Vi kanske varit otydliga från politiken och då ska vi självklart bli tydligare.

Genomgången som Sveriges Radio gjort visar att landstinget har närmare 30 miljoner, en tiondel av sitt totala fondinnehav, i fonder där några av de enskilt största bolagen är amerikanska Exxon, det som brukar kallas världen största oljejätte, men också kolkraftsföretaget American Electrical Power.

Piteå har fyra miljoner i en fond där franska oljejätten Total finns med, Kalix har 2 miljoner i en fond som investerar bland annat i BP och en annan i BHP Billiton, och Övertorneå har över 5 miljoner i amerikanska Exxon, precis som landstinget.

Flera kommuner i länet har inga investeringar alls i olja, kol eller gas. Och det lovar landstingsrådet Agneta Granström uttryckligen ska bli fallet för landstinget också.

– Jag lovar ingenting på ett år, men jag lovar att innan mandatperiodens slut kommer det här vara utfasat. Och det är 2018.

Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".