Siv Eliasson-Kurkinen, dietist på Sunderby sjukhus. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio
Siv Eliasson-Kurkinen äter själv en varierad kost - med gluten. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio

Glutenfri trend krånglig och dyr

Dietisten: Vi blir lurade av industrin
2:46 min

Att välja glutenfri kost utan att vara glutenintolerant eller överkänslig kostar onödigt mycket och kan ge näringsbrist, det menar Siv Eliasson-Kurkinen, dietist på Sunderby sjukhus i Luleå. 

Antalet glutenfria produkter i mataffärerna ökar och det finns en trend där konsumenter som inte har en diagnos på glutenintolerans ändå väljer att köpa glutenfria alternativ, som ofta kostar mycker mer.

– Det blir onödigt dyrt och omständligt och i värsta fall kan det göra att man missar viktiga näringsämnen och det kan göra att barn växer sämre till exempel, säger Siv Eliasson-Kurkinen som är dietist på Sunderby sjukhus. 

Hon menar också att en anledning till att många väljer att de mår bättre av att välja bort gluten, kan vara att man får i sig mindre fibrer och att det blir skonsammare för en känslig mage. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".