Experten: Fler borde ta radon på allvar

1:40 min

Radon kan i värsta fall orsaka lungcancer och flera av Norrbottens kommuner jobbar nu med att informera sina invånare om att det är hög tid att mäta radon i hemmet.

Den radioaktiva gasen radon orsakar runt 500 fall av lungcancer årligen. Radon kan kommer från marken, vattnet eller byggnadsmaterial. Som fastighetsägare till flerbostadshus är man skyldig att kontrollera om det kan finnas radon i fastigheten.

Bor du i villa så kan kommunen ställa krav på att du mäter om radonhalten överskrider gränsvärdet på 200 becquerel.

Radon är luktfritt och kan inte heller ses med blotta ögat. Enda sättet att få reda om det finns radon i en fastighet är att göra en mätning och själva mätprocessen i sig är en enkel historia. 

– Man placerar ut små dosor i rummen. I dosorna finns det en plastfilm som träffas av radongaserna och vi kan i mikroskop se hur plasten påverkats av radonet, säger Maria Häggmark, försäljningsansvarig på MRM i Luleå, ett av två laboratorium i norden som arbetar med radonmätningar i inomhusmiljö

– Det kostar 400-500 kronor att kolla sitt hus för radon, det är en ganska viktig åtgärd om man ska bo i ett hus och till exempel har småbarn. Jag är förvånad att inte fler tar radonet på allvar, säger Maria Häggmark. 

Att ge en generell bild över hur radonläget i Norrbotten ser ut är svårt, anledningen att det inte gjorts speciellt omfattande mätningar och mörkertalet kan därför vara stort. Dock uppger de kommunala bostadsbolag som P4 Norrbotten varit i kontakt med att de mäter radon i lägenheterna.