Arbetare på oljeraffinaderi i Irak. Foto: Nabil al-Jurani/TT.
Foto: Nabil al-Jurani/TT.
P4 Norrbotten granskar

Din pension kan placeras i oljebolag

Gustav Bergvall: Jag har väldigt lite koll på det där
2:20 min

Många kommun- och landstingsanställda i Norrbotten har dålig koll på att delar av deras pensionspengar investeras i stora oljebolag. 

Många anställda i kommuner och landsting i Norrbotten är med och investerar delar av sin tjänstpension i bolag som tar upp olja, kol och gas ur marken.

Detta trots att det är just råvaruproduktionen i de här fossilbolag som kraftigt måste minskas, om världen ska lyckas uppnå de klimatmål som alla länder gemensamt har satt upp.

Transportören Gustav Bergvall på Sunderby sjukhus i Luleå tycker att klimatfrågan hör till vår tids viktigaste - men han har dålig koll på sin egen tjänstepension.

– Nja, jag har väldigt lite koll på det där, säger han och förklarar att han inte gjort något eget val gällande sin tjänstpension.

Samtidigt säger han att det är bra att ett de investerar så att det ger så mycket som möjligt, men att han samtidigt ifrågasätter om det är en vettig investering för miljön. 

– Det är ju bra att de investerar i något som vi tjänar på i längden. Men sedan vad investeringen i sig gör för miljön och naturen, det har jag ingen jättebra koll på, fortsätter han. 

Inte heller Therese Lundkvist har koll på hur hennes tjänstepension placeras.

– Jag hade ingen aning. Jag brukar knappt öppna sådan där post för att jag tänker det är så länge kvar innan jag går i pension i alla fall, säger hon.

Skulle du vilja ha det på nåt annat sätt att det går till andra bolag?

–Jo, nu när jag vet om det, säger Therese Lunkvist.

Varken de anställda på sjukhus eller någon av de kommunanställda som Sveriges Radio pratat med känner alltså till att om man inte själv gjort ett val för sin tjänstpension, då hamnar pengarna hos KPA som bland annat investerar i oljebolag som BP, Statoil, Norsk Hydro och Shell.

Läraren Annelie Eliasson i Luleå tillhör också dem som inte gjort valet. Hon undervisar skolbarn om vikten av att rädda klimatet och har flera egna funderingar över vad som som händer för närvarande runt omkring oss.

– Måste jag köra bil, till exempel? Och man tänker; nu har ju inte snön kommit till exempel. Beror det på klimatförändringar eller är det som det har varit, att det går i perioder?

Norrbottens alla anställda i kommuner och landsting har de senaste fem åren betalt in 1 miljard och 673 miljoner i tjänstepension, enligt den sammanställning P4 Norrbotten gjort. Så både för den enskilde, men också för kommunernas och landstingens eget pensionsbolag KPA handlar det sammantaget om stora belopp att påverka med, förklarar Niklas Öqvist från nätverket Fossil Free i Luleå.

– Fossilindustrin kommer inte mycket längre vara så kapitalstark som den tidigare varit. Det är både en ekonomisk riskabel bransch och en moraliskt oförsvarlig investering. Så det är av två anledningar man bör flytta sina investeringar, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".