Elavbrott, träd på elledningar. Foto: Tomas Bergvall.
Arkivbild. Foto: Tomas Bergvall.

Fortsatt strömlöst för många i inlandet

Butik i Nattavaara tvingas slänga mat
1:50 min

Sen igår eftermiddag är många utan ström i Norrbotten och Vattenfalls prognos är att många kommer att vara strömlösa även i natt.  

På onsdagseftermiddagen handlar det om omkring 3 000 kunder som saknar el. Strömavbrotten beror enligt Vattenfall på blötsnö som tynger ner träd som sen i sin tur lägger sig över ledningarna.

Och trots att Vattenfall har haft ett 60-tal personer ute under dagen för att laga ledningar och ta bort träd, så saknar fortfarande omkring 3 000 av Vattenfalls kunder ström.

Störst är problemen i Gällivare, Pajala och Jokkmokk men också Arvidsjaur och Arjeplog har drabbats.

Dirk Hagenbuch är ordförande i den ekonomiska förening som driver butik i Nattavaara i Gällivare kommun. För andra gången på kort tid har butiken drabbats av ett långvarigt strömavbrott och tvingats rea ut och slänga bort kylvaror.

– Den 29 oktober slängde vi mat för tiotusentals kronor och nu händer det igen.

Han är inte helt nöjd med hur Vattenfall agerat.

– Vi vill få ut ett elverk i rätt tid.

Enligt Roger Lindmark, som är kommunikationsansvarig på Vattenfall Norrnät, så fortsätter jobbet med att åtgärda strömavbrotten – men många kommer att vara utan ström också i kväll och i natt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".