Foto: TT
Jonas Eriksson under matchen England-Frankrike. Foto: TT

Eriksson dömde England–Frankrike: En väldigt stark upplevelse

2:12 min

71 000 åskådare sjöng franska nationalsången Marseljäsen som en hyllning till offren i Paris-attentaten. Och mitt bland alla dessa känslor fanns Jonas Eriksson från Luleå som skulle döma landskampen England-Frankrike.

Det var Frankrikes första match sedan i fredags, då flera attentat drabbade Paris, bland annat precis utanför arenan Stade du France där Frankrike mötte Tyskland i en landskamp.

Nu väntade England på Wembley med Jonas Eriksson som huvuddomare.

– Det var stort att få döma en sådan landskamp med de händelserna från förra veckan i bagaget. De känslorna franska laget visade upp och den respekt som de engelska spelarna, ledarna och publiken visade upp var något alldeles fantastiskt, säger Eriksson.

Säkerheten kring matchen i England var rigorös.

– Det var väldigt mycket mer säkerhet än det brukar vara på en vanlig landskamp. Med tanke på det som hänt och att premiärministern David Cameron var på plats och även prins William var på plats. Man hade försäkrat sig om att ingenting skulle kunna hända.

Läs mer om matchen här

Jonas Eriksson har dömt flera stora matcher i sin karriär. Bland annat var han VM-domare förra sommaren och han dömde EM 2012. Nu hoppas han få chansen att döma EM i Frankrike 2016. 

– De tar ut domarna i december månad. Självklart hoppas jag och mina kollegor på att ta en av platserna. Vi var mer för fyra år sedan och tycker att vi utvecklats sedan dess, säger Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista