Tusenlappar. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Klart att landstingsskatten höjs

1:36 min

Landstingskatten i Norrbotten höjs med 1,16 kronor från årsskiftet. Det  beslutade landstingsfullmäktige sent på onsdagseftermiddagen efter sex timmars debatt.

Efter höjningen kommer skatten till landstinget att vara 11,34 kronor per intjänad hundralapp. För en person som tjänar 25 000 kronor i månaden blir höjningen 290 kronor i månaden, eller 3 480 kronor per år.

Förslaget att höja skatten röstades fram av den rödgröna majoriteten som styr i landstinget, Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet.

– Det betyder att vi långsiktigt har säkrat välfärden och sjukvården för norrbottningarna, säger landstingsstyrelsens ordförande Maria Stenberg (S).

Samtliga oppositionspartier var emot höjningen, men Folkpartiet och Norrbottens sjukvårdsparti kunde tänka sig en mindre höjning av skatten, 25 öre respektive 55 öre, under vissa villkor.

– Det är alldeles för mycket och kommer att drabba många hårt, konstaterade Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård.

Bakgrunden till att de styrande i landstinget beslutade sig för att höja skatten är bland annat att landstinget i år kommer att ha ett underskott på cirka 300 miljoner kronor i förhållande till budgeten.

Genom att höja skatten med 1,16 kronor får landstinget ett tillskott på drygt 600 miljoner kronor per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista