Lisa Sandström Miljöinspektör Piteå kommun. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio
1 av 2
Lisa Sandström Miljöinspektör Piteå kommun. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio
Elisabeth Caesar, städenheten och Margareta Lundgren avdelningschef städ centrala, städenheten Piteå Kommun. Foto: Eleonor Norgren/Svreiges Radio
2 av 2
Elisabeth Caesar, städenheten och Margareta Lundgren avdelningschef städ centrala, städenheten Piteå Kommun. Foto: Eleonor Norgren/Svreiges Radio

Stora brister i städningen av Piteås skolor

"Extra viktigt att barnen har bästa möjliga"
2:01 min

Städningen i Piteås skolor får kritik. Skolorna har omfattande brister i ventilationen och det är stor otydlighet i vems ansvar vissa städuppgifter är. Det visar en kontroll som kommunens enhet för miljö- och hälsoskydd gjort.

Piteå kommuns miljöinspektörer har gått igenom 17 av kommunens 33 skolor. Av de kontrollerade skolrna fick hälften godkänt när det gäller städningen, men samtliga fick kritik när det handlar om ventilationen.

− Skolorna måste ha en egenkontroll och det är ofta där det brister. Där ska det stå hur ofta man ska städa och vem och där har det brustit väldigt mycket, säger Lisa Sandström miljöinspektör på Piteå kommun.

I den sammanställning som gjorts och som skickats vidare till utbildningsförvaltningen pekas bland annat på brister inom ansvarsfördelningen mellan vad skolpersonal och lokalvårdare ska göra. Något som bekräftas av Margareta Lundgren, som är avdelningschef vid en av städenheterna.

− Det stämmer. Vi har inte skriftliga planer längre. Vi har haft det tidigare, men på något sätt har det ramlat bort, säger hon.

Den finns heller ingen plan för att underlätta städbarheten för städpersonalen, alltså att städpersonalen ska få lägga tiden på att verkligen städa och inte plocka undan saker som är i vägen.

− Att hålla bortplockat och ha stängda skåp och skåp som går från golv till tak, skulle förenkla, säger Margareta Lundgren när hon ger exempel på vad som skulle underlätta.

Men den största kritiken får ventilationen i Piteås skolor. Ingen av de kontrollerade skolrona fick godkänt.

− Det som är problemet är att det är väldigt dammigt i ventilationsdonen, vilket kan tyda på att det finns mycket damm i luften eller att man måste städa oftare.

Miljöinspektören Lisa Sandström anser att elevernas miljö är viktig.

− Barnen måste vara i skolan, därför är det extra viktigt att de har en bra miljö, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".