Ingemar Jernelöf, förvaltningschef utbildningsförvaltningen Piteå kommun. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio
Ingemar Jernelöf, förvaltningschef utbildningsförvaltningen Piteå kommun har bra ventilation på sitt arbetsrum, till skillnad från skolorna i Piteå som har dålig visar en undersökning. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio

Underkänt för ventilationen i Piteås skolor

2:03 min

Skolmiljön i Piteå får kritik av kommunens Miljö- och hälsoskydd. Vid en inspektion i hälften av skolorna får ingen skola godkänt för ventilationen.

Bland annat är det brister i kontrollen av ventilationen och skolpersonalen har ingen kännedom om hur många personer som ventilationen är anpassad för i klassrummen.

Men förvaltningschefen för utbildningsförvaltningen, Ingemar Jernelöf, som är högst ansvarig för skolverksamheten och miljön, vill inte ta på sig ansvaret för bristerna:

− Det är många som äger fastighetsfrågan, det är vi och fastighetskontoret och man kan ju fråga sig varför inte miljöenheten hjälpt oss tidigare.

Så du menar att det är någon annans ansvar?

- Nej, jag menar att vi delar det.

Vid den inspektion som enheten för Miljö- och hälsoskydd vid Piteå kommun gjort hittades stora brister i ventilationen på de skolor som kollats. Samtliga av de 17 skolor som kontrollerades hade brister. Bland annat finns inga så kallade OVK-protokoll, det vill säga protokoll som visar att ventilationen fungerar och inomhusklimatet är bra, på någon av skolorna. Det trots att kontrollen ska göras vart tredje år av en certifierad kontrollant.

Lisa Sandström, miljöinspektör vid Piteå kommun, berättar vad de sett vid kontrollerna:

− Det som framförallt har varit problemet är att det varit dammigt i ventilationsdonen.

Ingemar Jernelöf säger att kring rutinerna med filterbyten ska åtgärdas men ser också ett större problem:

− Om ventilationsanläggningen är underdimensionerad och gammal är det en så stor utgift. Att bygga om en normalstor skolan skulle kosta 10-tals miljoner kronor.

Norrmalmsskolan är en av de skolor som har bristfällig ventilation, men någon förbättring finns inte i sikte:

− Ombyggnaden skulle kräva så stora resurser att Piteå kommun har hittills inte orkat med det.

Nu är förslaget att bygga en ny samlad skola i centrala Piteå och till dess att den eventuellt blir av kommer det inte att göras något åt ventilationen på Norrmalmsskolan:

− Då bygger man nytt och då blir det en ny ventilationsanläggning.

Så till dess får eleverna dras med det dåliga inomhusmiljön?

− Ja till dess att vi har råd att investera.

Hur har då förvaltningschefen Ingemar Jernelöf det med ventilationen på sitt eget arbetsrum.

− Jag har det jättebra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista