Löfven vill se hårdare tag mot terror

1:49 min

Lagskärpningar mot terrororganisering, mer resurser till Säkerhetspolisen och polisen kan dessutom få möjlighet att avlyssna krypterade samtal. Det är några åtgärder som statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman har presenterat i dag.

– De terrorattacker vi bevittnat är präglade av ett vidrigt hat och förakt mot människovärdet. Det här är fruktansvärda timmar för Europa.

Så inledde statsminister Stefan Lövfen presskonferensen under lördagen efter att svenska nationella säkerhetsrådet sammanträtt med anledning av terrorattentaten i Paris under fredagkvällen och natten.

Han fortsatte att beklaga sorgen för den svensk som nu bekräftats ha avlidit i attentatet och berättade även att ytterligare en svensk drabbats och nu får vård för skottskador.

– Ni ska veta att hela det svenska folket och mitt deltagande och sympati är hos er. Paris är en symbol för sprudlande kultur och frihet. En attack mot Paris är en attack mot hela Europa.

Han betonade också att regeringen anslår 225 miljoner kronor mer till Säkerhetspolisen fram till 2018, för att bekämpa terror.

Före årssikftet ska dessutom ny lagstiftning finnas på plats som tydligt gör klart att det är kriminellt att rekrytera, organisera och finansiera terrorverksamhet.

– Det som hänt visar på betydelsen av att det här arbetet intensifieras och koordineras i hela landet.

De flesta av de här förslagen är egentligen gamla, men Stefan Löfven tycker att det är för tidigt att ge exempel på nya konkreta förslag.

Samtidigt konstaterade han att det inte finns något ökat hot eller direkt hot mot Sverige och att svensk polis har bedömt att det inte finns skäl att höja beredskapen. Däremot vill regeringen att EU agerar.

– EU bör skyndsamt mötas på ministernivå för att diskutera konsekvenserna av det inträffade och även diskutera vilka åtgärder som behövs på kort och lång sikt.

Det nationella säkerhetsrådet, som består av statsministern, vice statsministern, utrikesministern, inrikesministern och försvarsministern, sammanträdde tidigare under dagen och fick en föredragning av Rikspolischefen och chefen för Säpo.

Löfven försvarade Sveriges engagemang i Irak för att utbilda soldater inom kurdiska Peshmerga att strida mot ISIL.

– Vi har nyligen beslutat att förlänga insatsen och det här stärker behovet av att hela internationella samfundet möts för att bekämpa den här vedervärdiga sekten, sa han.

Även inrikesminister Anders Ygeman försvarade under dagen, utfrågad i Ekots Lördagsintervju, den svenska insatsen i kurdiska Irak.

– Vi har redan aviserat ett antal skärpningar av lagen, men självklart funderar man på vad i den lagstiftning vi har i Sverige som skulle kunna hjälpa svensk polis att avslöja motsvarande attentatsplaner, säger han.

Enligt ministern skulle de 35 svenska soldater som finns i Irak för att träna Peshmerga-soldater kunna vara hotdrivande.

– Å andra sidan skulle alternativet vara att inte delta i internationella koalitionen mot IS och det alternativet vore otänkbart, säger han.

Det kan höja hotbilden i Sverige?

– Ja, självklart. Innan Sverige fattade beslut om det och insatsen i Mali så gick man igenom läget och övervägde vilka åtgärder som behöver vidtas och vidtog också de åtgärderna.

Hur påverkar det hotbilden?

– Den har inte påverkats så till vida att vi inte har höjt nivån för terrorhot, säger Anders Ygeman.