Misstänkte terroristen greps i Boliden

Den person som varit efterlyst sedan i tisdags, misstänkt för förberedelse till terrorbrott, greps under torsdagskvällen i Boliden i Västerbotten.

Den efterlyste har gripits i Boliden. Det bekräftar en poliskälla till Ekot. Mannen är misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Redan i eftermiddags inleddes insatsen som alltså ska ha lett till att 22-åringen gripits i Boliden i Västerbotten. Det är den man som varit anhållen i sin frånvaro.

– Han är misstänkt för förberedelse till terroristbrott, säger Fredrik Mildner, pressekreterare på Säpo.

Tidningen Norran rapporterar att boende i trakten uppger att en insatsstyrka från polisen kom till platsen vid 18.30, men uppgifterna om att mannen gripits kom vid 21-tiden på torsdagskvällen.

– Det har gått lugnt tillväga. Nu planeras förhör med personen, och många utredningsåtgärder pågår fortfarande, säger Säpos presschef Sirpa Franzén till Ekot.

Tillslaget genomfördes med stöd av polismyndigheten. Vittnen på plats i Boliden säger att polisen också ska ha hämtat flera andra personer i en lägenhet under kvällen, men det är inget som Säpo har velat bekräfta.

Enligt Säpo är det endast 22-åringen som gripits, men man vill inte berätta om fler är intagna till förhör.

I Skellefteå har polishuset varit avspärrat och bevakat av tungt beväpnad polis, och polisen uppger att det har med gripandet att göra.

Ett ögonvittne i Boliden ska i går ha sett den misstänkte mannen på en buss.

– Jag vet inte om han visste var han skulle gå av. Då sa busschauffören att han skulle bestämma sig, då steg han av. I dag såg jag bilden på honom och kände igen honom. Jag ringde till polisen och tipsade om det, säger personen till Sveriges Radio.

Säpo vill inte berätta om bilden som man gick ut med till polispatruller var till hjälp i gripandet av honom.

Hotbildsnivån för terrorism är kvar på nivå fyra på den femgradiga skalan. Det vill säga högt hot.

Terrorforskare Magnus Ranstorp säger att det återstår att se om gripandet påverkar hotbildsnivån.

– Jag tror att man måste vara ödmjuk och säga "det vet bara Säkerhetspolisen". Man måste utreda, vem finns här med honom och vad är omständigheterna kring den här mannen, svarar Ranstorp på frågan om det kan bli fler gripanden.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i ett skriftligt meddelande att gripandet är "glädjande". Han skriver också att: "Säkerhetspolisens arbete är långsiktigt och mycket arbete återstår. Jag imponeras av snabbheten med vilken man har funnit och gripit den eftersökta".