Vittnen om gripandet av den terrormisstänkte mannen

2:09 min

Det var den terrormisstänkte mannen som greps i Boliden i Västerbotten i går eftermiddag, enligt säkerhetspolisen, Säpo.

Ekot och P4 Västerbotten har träffat flera ögonvittnen till gripandet.

Anna bor granne mot den lägenhet där den terrormisstänkte mannen vistades.

– Klockan sex kom polisen, det var ungefär 15 bilar, berättar Anna.

Enligt flera personer som Ekots reporter pratade med så var det inte bara den terrormisstänkte mannen som greps. Flera vittnar om sju åtta personer som fördes bort av polisen.

– Polisen kom och tog några personer. Kanske sju personer, berättar Sergej som bor i samma hyreshus.

Rikspolischefen Dan Eliasson bekräftar för TT att "ett antal" personer hämtades till förhör vid gårdagens tillslag i Boliden. Han vill inte ange hur många, men betonar att det inte är säkert att personerna är misstänkta för något brott.

Dan Eliasson anser att det är "ett fantastiskt fint polisarbete" som ligger bakom gripandet av den misstänkte terroristen.

– Allt kommer säkerligen att granskas i efterhand, och då är jag säker på att väldigt många polisanställda kommer att få guldstjärnor i boken, säger han till TT.

Mohammed var på plats när polisen slog till i Boliden igår.

– Det gick lugnt och fint, berättar han. Polisen gjorde ett bra jobb, säger han till Ekot.

Under kvällen spärrades innergården till hyreshuset av och senare under natten dök det upp polis med en hund som gick in i lägenheten.

 Vad man sökte med hjälp av hund ville polis på plats inte svara på, utan hänvisade till Säpo.

En av de som tipsade polisen om mannen berättar att hon är övertygad om att det var den efterlyste mannen som hon träffade på bussen mot Boliden i onsdags kväll.

Hon berättar att det kom på två män precis när bussen skulle åka och att de verkade lite underliga.

– Jag tror inte de visste var de skulle. De frågade om bussen skulle till Boliden och hur mycket det kostade, berättar ögonvittnet för P4 Västerbotten.

Hon tillägger att det verkade som om de inte riktigt hade råd och att de höll på med sina pengar. Bussen åkte sedan till Boliden och väl framme verkade de inte veta var de skulle gå av, enligt ögonvittnet.

– Det var då jag såg bilden, säger hon. Jag kände igen honom jättemycket, den utländske mannen och det var då jag tipsade polisen.

Hur kände du igenom honom?

– Konturerna på bilden, skägget och tänderna. Han pratade väldigt sluddrigt. Det stämmer på det jag såg, säger hon.

Att det till i natt stillsamma gruvsamhället nu hamnat i alla media i samband med gripandet av en misstänkt terrorist var chockerande för den här Boliden bon som vill vara anonym.

– Man blir väldigt chockade att det ska hända här av alla ställen. Att det kom så nära, säger han.

Igår efter lunch ska Säpo ha bett om stöd från Polismyndigheten för att genomföra tillslaget i Boliden.

Enligt uppgift till Ekot var det Region Nords egna regionala insatsstyrka - som består av specialutbildade poliser från Norr- och Västerbotten - som grep mannen på asylboendet.

Samtidigt var Nationella Insatsstyrkan var på väg till Boliden från Stockholm. Men hann alltså inte fram innan den misstänkte mannen var gripen, klockan 18.30.